Предавачи

БРЕДА КАРУН је директор Градске библиотеке Крањ, једне од 10 словеначких регионалних библиотека.
Радила је као библиотекар и заменик директора Градске библиотеке у Љубљани, затим као национални координатор регионалног библиотечког система и директор Јара Института за развој библиотека.
Сарађивала је са Словеначким удружењем јавних библиотека на пројектима као што су успостављање стратегије развоја словеначких јавних библиотека 2014-2020, пројектовање и имплементација програма обуке за највиши и средњи менаџмент у јавним библиотекама, те другим националним и међународним пројектима. Покренула је пројекат за оснивање регионалног портала КАМРА.

Бреда је била укључена у низ пројеката које финансира Европска комисија у области доживотног учења, дигитализације и приступа локалном дигиталном наслеђу. Успешно је написала 5 пројеката мобилности у оквиру програма Ерасмус +, што је омогућило бројним младим словеначким библиотекарима да стекну искуства у различитим европским јавним библиотекама.

Управљала је Програмом иновација јавних библиотека међународне организације ЕИФЛ и сарађивала са јавним библиотекама из земаља у развоју како би развила пројекте за подршку локалним заједницама. Била је амбасадорка земље на ИНЕЛИ Балкан – трогодишњем пројекту развоја одрживе мреже библиотекара на Балкану, како би се подстакле колаборативне иновације, е-учење и експериментисање са новим идејама.


ТИЛМАН ТЕГЕЛЕР je шеф Одсека за библиотечке и електронске истраживачке инфраструктуре при Лајбниц институту за источне и југоисточне европске студије (IOS), Регенсбург.

Foto: neverflash.com
Тилман Тегелер | Foto: neverflash.com

Тилман Тегелер је студирао Историју источне и југоисточне Европе, средњовековну историју и славистику у Минхену и Москви (М.А. 2000); стекао је истраживачко искуство у иностранству (Москва, Вилниус, Лондон). Године 2000. почео је да ради у библиотеци Osteuropa-Institut у Минхену, 2004. године и на Südost-Institut.

Са пресељењем ова два института у Регенсбург 2007. године, постао је шеф библиотека; од 2012. године је руководилац Одсека за библиотечке и електронске истраживачке инфраструктуре у Институту за студије источних и југоисточних европских земаља (IOS) у Регенсбургу у Немачкој. Збирком више од 330.000 медијских јединица, библиотека се међународно пласира међу највеће библиотеке за студије источне и југоисточне Европе. Одељење такође спроводи пројекте за истраживачку подршку.

Тегелер је управљао пројектом за промовисање отвореног приступа у хуманистичким наукама; у оквиру другог пројекта дигитализовано је пола милиона страница часописа на немачком језику из Источне Европе. Након одобреног финансирања, започела је друга фаза GeoPortOst-а, где ће се развити алати за анотацију тематских мапа. Тегелер је члан Радне групе за библиотеке и документацијске јединице за истраживање у Источној, Источно-централној и Југоисточној Европи (ABDOS) и Саветодавног већа радне групе специјалних библиотека (ASpB).